Lord or Legend?

Varning! Detta blir en bokrecension och en livsreflektion sammanflätat till ett inlägg. Bara ifall nu någon förväntade sig något mer...

Jag har precis läst ut Lord or Legend? Wrestling with the Jesus Dilemma av Gregory Boyd och Paul Rhodes Eddy. En bok som på ett lättillgängligt och kortfattat vis tar upp frågor kring den historiske Jesus och Bibelns trovärdighet m.m.
Min alldeles spontana reaktion på boken är att den borde verkligen läsas av den intresserade, den kritiske och den tvivlande. För den här boken levererar bra svar. Boyd, tycker jag alltid har ett behagligt sätt att skriva på och lyckas förmedla svar med tyngd i, och utan att hamna i gråzonerna där svaren oftast betraktas som tunna ursäkter eller filosofiska ordlekar.
Detta handlar inte om en bok som kommer "bevisa" att Gud existerar, däremot ger den starka skäl till att acceptera den bild som Bibeln ger av Jesus som historiskt tillförlitlig. Och det är detta som gör att boken utmanar. Att vifta bort Jesus med diverse argument, som till fasaden verkar hålla, är en ganska enkel sak att göra. Men detta är en bok som knackar hål på fasaden, och inte vid ett ställe utan flera. Och vad gör man när man ställs inför faktumet att Jesus inte är en legend, utan en historisk sanning? Kan man ignorera hans röst, eller vända blicken från hans korsfästelse?
Det hela liknar till sist det man gjorde som tonåring när man hittade på nya och nya ursäkter för att inte komma till skolan, men till sist fick man inse att man var tvungen att ta sig dit - oavsett om man ville eller inte.

Men vad gör jag med Jesus? Speciellt när jag har den kunskap om den historiska ramen som finns att få?
Risken med att fråga mycket är att du till sist finner svaret som du inte kan går runt, utan måste ta ställning till. Och för mig har frågorna kring Jesus sannerligen leverat svar som gör att jag inte kan titta bort, och bara leva på som om allt var som innan. Historien om Jesus verkar vara den historia som vi alla går och bär på inombords, men kanske inte alltid lyckas finna rätt ord för att berätta.

Eller som bokens författare skriver:
"Jesus is the reality all authors of myths and legends, together with the rest of us, dream of. If we are honest with ourselves, and if we grasp the depth of the good news this story embodies, something quite like the Jesus story is what we hope to be true. Yet, most amazingly, as we've seen throughout this work, this story gives us reason to believe it is historically true. We have reason, therefore, to conclude that this story is, at the same time, both true myth and true history."

Och jag summerar med samma ord som boken summerar med:
"What will you choose to believe, and how will you choose to live? However you answer this question, you are exercising faith."

 

Kommentarer
Postat av: Jona

Skulle kunna vara en intressant bok att läsa.

2008-12-03 @ 19:40:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0