Lite mer stänkt från nästa bok...

...oredigerat förståss :)

För att skriva själv, måste man läsa. Jag läser för att få inspiration och för att sammanfläta andras tankar med mina egna. Denna gång har jag inspirerats av Magnus Malm, och även upptäckt att han delar en hel del av mina egna tankar kring vissa saker. Läs och begrunda vad han skriver:

"Tänk om det är tvärtom? Att den verklighet vi har omkring oss har blivit så fördunklad av våra världsbilder och värderingar, att vi kanske omedvetet söker oss till sagorna, inte för att fly ifrån verkligheten utan för att återfinna den? Tänk om sagorna om ont och gott, om kampen, modet och uthålligheten - är ett sätt att förstå verkligheten, snarare än förenkla den?
Kanske det alltid har varit så. När dimridåerna har omtöcknat människornas sinnen så att de inte längre kan skilja mellan ont och gott, utan sakta sövts ner i makternas famn, då har sagorna varit bärare av en mer oförstörd karta där stigar och gränser inte suddats ut. Inte en lögn att förtrollas av, utan en sanning att väcka oss ur förtrollningen."

Sagan är alltid närmare verkligheten än vad man tror. Kanske är det så, för att i sagornas värld förväntas man inte vara sig själv - och just därför gläntar man på det innerstas dörr, och är sig själv. Spåren av en människa syns i fiktionen. Vår verklighet förenas med "låtsasvärlden" - inte nödvändigtvis för att dölja den, utan snarare för att se den lysa starkare.
Sagan överträffar verkligheten genom att den lyckas förmedla den tydligare och mer genomträngande. Det är därför som böcker av C S Lewis (t.ex) förmedlar evangeliet med sådan kraft, medans trosförklaringar och föreskrifter oftast enbart lyckas förmedla en stel religion.

Och för att förvandla den verklighet vi ser runt omkring oss, räcker det inte med att protestera, utan vi måste presentera en annan verklighet. Vi kan inte bara tala om alternativa ideal för världen, för att återigen citera Malm, utan vi måste stå rotade i den alternativa verkligheten. Och samhällets röst ekar "är inte Bibeln bara en massa sagor?". Kanske det stämmer, och tur är väl det, för då vet vi att den förmedlar en verklighet som vi inte borde blunda för.


Kommentarer
Postat av: T

bra stänk av boken! :)

2009-09-12 @ 12:03:46
URL: http://swedishbombaygirl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0