Åter i samtal med Owe Wikström

Att läsa är gott. Att läsa Owe Wikström är gott.
Läsandet är ett bra sätt att bredda perspektiven på. Att låta någon annans ord och reflektioner spegla sina egna. Och på så sätt se mer. Förstå lite till.
Den senaste stunden av "perspektivbreddande" rör funderingar kring samtalet människor emellan. Och hur olika samtalskulturer råder beroende på var man befinner sig i världen.
Det är inte så att vi i Sverige har en sämre samtalskultur, men vi har en smal samtalskultur. Vi har en samtalskultur som speglar hur vi som svenskar är. Vi är svart-vita, vi är ytliga och vi är lite rädda för att glänta på dörren.
När vi träffas över ett samtal pratar vi ofta i sak, och mindre sällan i princip. Vi har svårt för att våga samtala på prov, att låta våra ord vara steg ut på okänd mark. Vi berättar helt enkelt om sådant som är konkret, sådant som rör sig på ytan.
Vi berättar om kärleksparet som förlovat sig, men väjer för att samtala om kärleken. Vi konstaterar att någon har dött, men vi vågar inte tala om döden. Vi låter i samtalet föra oss vidare till de bakomliggande insikterna i det som vi sett och hört.
På ett sätt blir våra samtal oftast till prat. Och skvaller. Sådant kräver endast att vi brukar rösten, men inte öronen. I ett samtal behöver vi öva oss i att lyssna snarare än tala. Kanske det är dags att vi svenskar vågar lyssna mer, prata mindre och upptäcka det goda samtalet?

Kommentarer
Postat av: Bea

Du är rätt klok ibland :)

2010-11-04 @ 10:18:21
Postat av: Anonym

Hej! : ) Detta är väl snarare en bieffekt av den sociala evolutionen aka internet. Ganska svårt att föra vettiga diskussioner om man har ett kontaktnät på 1000+ pers. Inget spec svenskt mao : ) Frågan är om man ska eftersträva få goda relationer eller många ytliga, vad ger mest tillfredsställelse?. Trevlig blogg btw : )

2010-11-06 @ 02:47:18
Postat av: Adam

Hej



Absolut har den sociala evolutionen (om man nu ska kalla det utveckling?) via internet påverkat detta enormt. Det tror jag definitivt.

Idag är kvantiteten mer eftersträvansvärd än kvalitén verkar det som. Och det är synd, för jag tror att vi som människor blir mer utarmade och otillräckliga när vi strävar efter att "känna" så många och "veta" så mycket om alla. Vi tar oss inte tid att gå på djupet.



Hur vänder vi denna trend? Åtminstone känner jag själv att det är otroligt lätt att dras in i tänket där man värderar sitt liv utifrån inkomna mail, facebookvänner och dylikt.



Det finns att jobba på helt enkelt :)

2010-11-06 @ 12:46:53
URL: http://filosofadam.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0