Bevara Sverige svenskt??

Nu har så Sverigedemokraterna tågat in i riksdagen. Och det Sverige innan kunde vara stolt över har därmed tågat ut. För vad menas egentligen med att bevara den svenska traditionen? Vad är det vi vill bevara?

Julgranen är från Tyskland. Kebaben är från Turkiet. Pizzan är från Italien. Yoga är ifrån Indien. Halloween är ifrån Irland. Kristendomen med dess seder och bruk är ifrån Israel (ja, det började faktiskt där). McDonalds är ifrån USA, Ishockey är ifrån Kanada. Ja listan kan göras längre...

Poängen är att det svenska folkhemmet och den svenska vardagen i mycket är formad och påverkad av alla möjliga olika kulturer. Det är konstigt när föräldrar utan att blinka låter sina barn klä ut sig till demoner, häxor och dylikt för att springa runt och samla in godis, och så sedan kritisera traditioner såsom ramadan och burka. Eller när man i Sverigedemokraterna anser det som ett stort (om inte det största) hot att Islam får friare spelrum i västvärlden, men inte verkar bry sig nämnvärt att hela väst anammat den österländska mysticismen med yoga och qi gong i spetsen.

Är inte Sverige ett land vars tradition snarare är att vi öppet och villigt tillåter kulturen formas genom att blanda samman folk och traditioner? Är det inte mångfald vi vill värna om?

Invandrarfrågan är viktigt, och den ska diskuteras. Man är inte rasist för att man vill ha en restriktiv invandrarpolitik. Islam frågan är också viktig, och man är absolut inte islamofob om man tar upp den för diskussion. Men man måste ju vara konsekvent i sitt tänkande. Invandring kan ju inte enbart handla om restriktioner för folk med lite mer färg i ansiktet, och religionsfrihet kan ju inte diskuterar endast för att någon har anknytningar till Muhammed.

Vi ska värna om våra invandrare. Vi ska värna om våra muslimer. Vi ska rentav älska dom.

Svenskar tycker invandrare måste integreras i samhället. Varför är det då så få svenska kärnfamiljer som väljer att bosätta sig i Rinkeby, Rosengård, Skäggetorp eller var vi nu anser att "ghettona" finns? Jag vänder mig till mig själv och undrar när jag senast tog tid att lära känna en familj från t.ex Irak?? Utanförskap är sällan något som enbart går att skylla det ena parten för.

Och om vi svenskar nu värnar så mycket om vår egen rättighet att varje år åka på charterresor till Thailand och Goa, och om vi gottar oss i diverse läckerheter ifrån världens alla kök, och om vi vill fortsätta handla billiga varor som importeras från fattiga länder. Ja, då tycker jag också att vi ska välkomna alla som vill komma till oss och ta del av vår välfärd, vårt land, våra rikedomar och vår kultur.

 


Kommentarer
Postat av: anna

Ännu en gång slår du huvudet på spiken...

hoppas allt är fint i oskarshamn!

2010-09-20 @ 19:56:29
Postat av: Jona

Det där sista stycket känner jag igen:) Men du har så rätt i hela inlägget.



Men det är synd att vi behöver en valnatt för att folk ska vakna, detta pågår hela tiden. En groende misstro mot invandrare och hur vi sköter det. Igår såg vi resultatet.

2010-09-20 @ 21:25:33
Postat av: Adam

Haha, ja det var nog snarlikt det du skrev på facebook. Tanken var inte att kopiera. Men om min blogg skulle bli rikskänd och jag börjar tjäna pengar på den så lovar jag att skicka royalties till dig :)



2010-09-21 @ 09:34:47
URL: http://filosofadam.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0