I en djungel av ismer

Just nu befinner jag mig i ett vardagsrum hos - för mig - två helt främmande människor, i en lägenhet i Stockholm. Något kvartet bortåt ligger Globen. Jag är ingen storstadsmänniska, något som blir mer och mer tydligt för mig. Jag gillar faktumet att kunna röra mig i en stad, och veta att man (nästan) alltid springer på någon som man känner. Det är nästan lite av en trygghet för mig - att mina vänner finns några steg ifrån mitt hem.

Vad gör jag i Stockholm? Är på en apologetikkurs, vilket kanske inte säger dig någonting? En kort förklaring skulle kunna vara att jag, tillsammans med några andra, samtalar och lyssnar på föreläsning kring frågor om samhället och den kristna tron. Mycket kretsade idag kring de olika tankebanor/ideologier som vi människor har för livet. Och för att förstå detta har vi grävt bland alla möjliga ismer som existerar. Ateism, materialism, teism, nihilism, utilitarism, postmodernism, socialism, agnosticism, relativism, plus en hel del andra också.
Det är en djungel av ismer!
Jag blir mer och mer trygg i den kristna trons grunder, för jag märker att alternativen inte kommer med något bättre. Ibland har jag önskat att slippa Gud, för det verkar ju bli så mycket enklare utan honom. Men de teoretiska konstruktionerna om människans förmåga räcker inte, hur goda tankarna än är. Steget mellan teori och praktik är alltför ofta omöjligt att ta. Nu har jag inte ork, tid eller plats att gå in djupare på dess saker, men jag är tacksam för min tro på Gud och modet att faktiskt stå för en gudstro växer. Det är inte oförnuftigt att tro på Gud - det är snarare det mest förnuftiga!

Jag har druckit alldeles för mycket kaffe av dålig kvalité idag, det säger i alla fall min mage till mig just nu. Men mitt förnuft säger mig att jag kommer göra om samma misstag imorgon också, jag har nämligen svårt att hålla mig ifrån kaffetermosen vid fikabordet. Mitt förnuft säger mig också att jag kommer få det svårt att gå upp imorgon - jag måste helt enkelt lära mig att inte skriva blogginlägg klockan 00:50 på natten :P
Så nu ska jag vara förnuftig och låta sömnen invadera vakenheten. Bered väg för John Blund!

Kommentarer
Postat av: Karolina

Den kursen skulle jag vilja gå! :)

2008-02-16 @ 13:06:02
Postat av: Jona

Räknas nudism som livsåskådning? Den kan ju i alla fall locka en del åskådare.

Jag förväntar mig en komplett lista med bifogade förklaringar på alla ismer.

2008-02-16 @ 16:19:45
Postat av: Filosofadam

Nja nudism ses nog mer som en kroppsåskådning.

2008-02-16 @ 22:34:40
URL: http://filosofadam.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0