The Reason for God

Ganska nyligen läste jag boken "THE REASON FOR GOD - Belief in an age of skepticism" av Timothy Keller. En helt okänd bok för mig, och en helt okänd författare för den delen också. Det är bra att jag ibland bara chansar när jag köper böcker, för detta visade sig vara en riktigt bra bok som ger mycket matnyttigt till en läsare som faktiskt ställer frågor om Gud, och som är neredd att ta svaren på allvar.

Keller skriver tidigt i sin bok en tes som jag själv också anser är väldigt viktig att fundera över. Det är nämligen så att idag är det de kristna som måste presentera en stark och hållbar grund för sin tro, men det är sällan man hör att ateisterna behöver presentera starka skäl till sina tvivel. Så här skriver Keller:
"My thesis is that if you come to recognize the beliefs on which your doubts about Christianity are based, and if you seek as much proof for those beliefs as you seek from Christians for theirs - you will discover that your doubts are not as solid as they first appeared"

Med andra ord (och svenska ord) är det ibland hög tid att sätta sig ner och inte först och främst skärskåda och försöka finna luckor och fel i de trossatser som andra människor har, utan att sätta sig ner och se över sina egna. Två viktiga frågor är: varför tror jag på det jag tror på? och varför tvivlar jag på det jag tvivlar på?
Om man vågar ta dessa frågor på allvar och faktiskt ge sig ut på en resa med sig själv, tror jag att man kan börja förstå vad som är sanning och vad som inte är det. Min egen erfarenhet är att det som ibland så oundvikligt tas för sant och riktigt egentligen inte har några starka skäl att ens tas på allvar, och det som vi ibland fnyser åt och kallar för sagor och larv egentligen är på blodigt allvar.

Jag tänkte försöka mig på att göra en liten följetång på denna blogg. Och den följetången kommer att utgå ifrån Timothy Kellers bok, och jag hoppas att den kan vara intressant för dig att ta del av. Om du som läsare märker att jag sackar efter och inte fullföljer vad jag nu lovar, då får du helt enkelt säga till mig på skarpen.

Följetången kommer att delas upp i följande delar:
1. Det kan inte finnas endast en sann religion
2. Hur kan en god Gud tillåta lidande?
3. Kristen tro är en tvångströja
4. Kyrkan är ansvarig för så mycket orättvisa
5. Hur kan en kärleksfull Gud skicka människor till Helvetet?
6. Vetenskap av överbevisat kristen tro
7. Du kan inte ta Bibeln bokstavligt!
8. Guds ledtrådar
9. Kunskapen om Gud
10. Problemet med synd
11. Religion och evangeliet
12. Den (sanna) historien om korset
13. Verkligheten kring uppståndelsen
14. Guds dans
15. Vart ska vi nu ta vägen?

Hoppas du vill följa med på denna lilla resa. Och om du vill göra resan lite snabbare så går du in på www.adlibris.se och beställer boken direkt!


Kommentarer
Postat av: Erin O'Mahony

Very interesting thoughts. I may order the book so I can keep up with these posts.

2010-03-26 @ 21:54:57
Postat av: Jonas

Tack för boktipset. Ser även fram emot följetången!

2010-03-27 @ 00:26:24
Postat av: Jona

Kommer forsoka folja foljetangen. Bra satt att starta hemkomsten. Annars kanske jag bara lanar boken av dig.

2010-03-28 @ 09:04:52
Postat av: Avhopparen

"det som vi ibland fnyser åt och kallar för sagor och larv egentligen är på blodigt allvar"



När du skriver sagor och larv på blodigt allvar, menar du då saker som.



Simson och hans "magiska hår"?

Moses som talade med en brinnande buske?

Änglar, demoner, jättar och en lång rad bibliska figurer.



Du är säkert en sådan person som fnyser åt evolutionen, biologi, kemi, fysik och kallar mycket av det larv?



Jag menar inget illa men ärligt talat Adam.

Du kastar bort din tid och ditt liv på den här skiten. Du är inte 10 år gammal.



Använd hjärnan lite....

15 argument till att tro på gud...

varför kasta bort sin tid på sånt...

kristendommen är ett fängelse, det finns ingen "frihet", det är bara något du tror eftersom folk berättat det för dig och du då upplever frihet.



Om du kunde se objektivt skulle du uppleva det som många andra har upplevt, att det du tror är frihet, är de starkaste psykologiska bojor en människa kan ha.



Hoppas du får klarhet i hjärnan och slutar tro på sagor. Det finns inga bevis för Gud och du får inte svar när du ber!

Om Gud talar med dig är det för att du inbillar dig!



Seriöst.... skärpning pingst kyrkan

2010-03-28 @ 14:52:11
URL: http://www.tnaflix.com
Postat av: Adam

Jona: Ja du kan få låna boken av mig, men inte innan jag genomfört följetången.



Avhopparen:

Nja jag referarde nog inte speciellt till magiskt hår och brinnande buskar. Snarare tänkte jag nog på saker som Jesu uppståndelse och mirakler. Men visst det skulle vara intressant att skärskåda de saker du nämnde lite närmare.



Jag fnyser inte åt evolution, kemi eller något av det du skrev. Snarare är dessa områden/ämnen intressanta att ta med i samtal om de existensiella frågorna.



Nej jag är inte 10 år gammal, och jag har inte under de senaste åren upplevt att jag kastar bort mitt liv på någon skit. Och även om det skulle kunna presenteras hållbara bevis på att Gud endast är en saga och en illusion så är det liv jag lever väldigt gott att leva. Det finns klart värre saker att kasta bort sitt liv på än att ha en kristen tro.



Mina inlägg kommer inte handlar om 15 argument FÖR att tro på Gud. Snarare är det 15 inlägg som bollar tankar och funderingar kring ämnet kristen tro. Jag vill nog mer lyfta fram att den kristna tron inte nödvändigtvis bygger på en ohållbar grund.



När det gäller psykologiska bojor är det något jag upplever människor har oavsett om de är kristna, ateister eller annat. Och personligen är det just mina försöka att se objektiv på min tro som genererat mer frihet, inte tvärtom.



Nej, det finns inga bevis för Gud, men vad finns det egentligen bevis för? Och vad är det du/vi kräver när vi vill ha bevis?



Och vad har pingstkyrkan med detta att göra? Jag är inte ens med där...

2010-03-28 @ 23:56:30
URL: http://filosofadam.blogg.se/
Postat av: Avhopparen

Jag hade inte förväntat mig att du skulle se ljuset bara för en kommentar i din blogg men om jag skulle kommentera något så "men vad finns egentligen bevis för".



Det finns bevis för att universum expanderar, det talar för att det är troligt att universum skapades från ingenting. Materia kan brytas ner till i svarta hål till Ingenting. Det lämnar vårt synliga universum, men det behåller sin tyngdkraft/gravidation och detta ingenting kan sedan explodera och skapa nya förutsättningar för liv.



Det finns bevis för att universum är 13,7 miljarder gammalt, det finns bevis för att vår planet är 5 miljarder gammal och att liv funnits på denna planeten i flera miljarder år.



Det finns bevis för att vi kommer från "aporna".

Mikro/makro - 6000 år/ inga bevis - kan vi säkert veta att människorna är släkt med aporna? Ja det kan vi. Och vi vet också att ap djur utvecklades i sin tur från andra djur.



Det finns mycket forskning och bevis.

Vetenskapsmän är inte onda människor som vill förleda människor.

Du kan välja att blunda för det! Vilket du gör!



Många av dem är sanna sökare. Objektiv med ett öppet hjärta vill de förklara varför vi är här och varför din religion är ett slöseri med tid.



Du menar att det finns värre saker att kasta bort sitt liv på än kristendomen?

Har man kastat bort sitt liv får man det alldrig tillbaka.



Livets mirakel har ingenting med Jesus att göra.

Vill inte att du ska behöva uppleva att du har kastat bort 30 år av ditt liv på att vara besatt av kristendom. Eller 50 år, eller 80 år.



Då är du bara en maskin som är programerad till att känna frihet i en tilvaro av lögn och räddsla.



Det jag prövar att säga till dig är att du gör varken dig själv eller någon annan en tjänst genom att spridda dina lögner på internett och föra faklan en generation vidare.



2010-03-29 @ 13:26:41
Postat av: Adam

Först måste jag erkänna att just ämnet evolution inte är mitt starka område, inte heller det som intresserar mig mest. Men jag hoppas att jag snart kan djupdyka lite mer i evolutionsläran och andra intressanta bitar.



Men så vitt jag vet har jag än så länge inte hört att evolutionsteorin har bevisats, utan att det fortfarande handlar om en teori. En del av de siffror du nämner har jag ingen som helst anledning att se som falska - jag är inte någon förespråkare för ID eller kreationism.

Däremot har jag aldrig mött något "bevis" för att vi verkligen kommer ifrån aporna. Utan den forskning jag tagit del av ser detta fortfarande som en möjlighet snarare än ett faktum.



Jag blundar inte för forskning eller vetenskapsmän/kvinnor, vilket jag tycker är konstigt att du påstår. Att ha en kristen tro är inte detsamma som att kasta all vetenskap på sophögen. Tvärtom tycker jag det är oehört intressant att se vad forskning får fram hela tiden.

Vetenskapsmän ser jag definitivt inte som onda människor som förleder andra, utan jag säger som dig, dom försöker ärligt söka svar på livets frågor.



Det som är intressant är att fler och fler vetenskapsmän och forskare blir, enligt statistik, troende allteftersom de fortsätter sin forskning. Så om seriösa och kompetenta forskare väljer att gå från ateism/agnosticism till gudstro måste man väl ändå säga att gudstro är mer en enbart ett fantasifoster?



Intressant är också, om vi ska se vetenskapligt på saker och ting, att mycket kring Jesus liv blir mer och mer vetenskapligt "bevisat". Jag tycker inte om termen bevisföring, men saker som tex Jesu uppståndelse är något som utifrån rent vetenskapliga metoder kan "bevisas". Åtminstone pekar mycket åt det hållet.



Jag hoppas att jag inte sprider lögner via internet, utan jag hoppas att den som läser det jag skriver också förstår att jag, liksom många andra, försöker förstå livets mysterium. Mitt hjärta är också ärligt. Och det försöker vara så objektivt det kan.

2010-03-29 @ 23:01:30
URL: http://filosofadam.blogg.se/
Postat av: Eva

Om du blundar för evolutionen så blundar du för vetenskapen. Det finns en grund till att skattepengarna du betalar går till just sådan forskning och det är uppenbart att du inte är insatt i evolution. Gå till ett museum eller läs en bok om det. Sen ändrar du kanske mening.



Ingen har påstått att Jesus inte finns eller inte blev hängd. Men det är helt ointressant! Jesus dog för att han påstod att han var ljuset/solen, och att han hade ett finger med i spelet när det gällde skapelsen bland annat.



Så angående din "statistik" om vetenskapsmän som går över till en gudstro. Var har du fått den informationen ifrån och hur många seriösa vetenskapsmän går från ateism til. kristendomen?



Det är en sak att ha en tro....

Men att tro på att Jesus var Guds son och att han kom till jorden för att snickra möbler i 40 år och sen bli hängd på ett kors för att dö för din och min synd är uppenbarligen en saga.



Om ditt hjärta är ärligt och objektivt.

Då utmanar jag ditt till att pröva din tro!

Om du vågar.



Jag vill att du ska be om något.

Be om att Jesus ska göra vatten till vin.



Vet du varför sådant bara sker i bibeln? Eller på film? För att det är ett tricks, det är trolleri och sådant sker inte i verkligheten.



Vuxna människor känner till sånt här.

Fråga en vetenskapsman!

2010-03-30 @ 13:14:58
Postat av: Eva

P.s Vatten till Coca Cola går också bra :)

2010-03-30 @ 13:44:08
Postat av: Adam

Vad jag sa var inte att jag inte var insatt i evolutionen, utan mer att det inte är mitt starkaste område eller intresse. Men självklart är mitt mål att veta mer och studera mer, men också i den takt jag hinner. Ser det som väldigt troligt att några evolutionsorienterade böcker hamnar på mitt bord inom en snar framtid. Och ja, jag kanske ändrar mening efter att läst dom...



Roger Viklund, författare, påstår ganska starkt att Jesus aldrig funnits. Han har t o m skrivit en bok på ett antal hundra sidor kring ämnet. Det finns dock relativt få som håller just det påstående för sant eller troligt.



Vad är det som gör historien om Jesus som Guds son, hans korsfästelse, hans uppståndelse och hans under och tecken till en så uppenbar saga? Skulle tycka det var intressant om du delade dina uppenbara argument för det påståendet. Och jag skulle också vilja utmana dig till att läsa böcker och avhandlingar som behandlar ämnet/ämnena. Läs dom och kanske du ändrar mening?



Och jag utmanar min tro varje dag genom att gå ut utanför dörren och möta världen. Kan jag utmana min tro mer än att röra mig bland dom som inte tro/tycker som jag? Jag utmanar väl min tro enbart genom att skriva om den på en blogg?



Vetenskapsmän som gått från ateism till kristendom är bland annat Alister McGrath, Michael Reiss och Arthur Peacocke. Troende vetenskapmän/forskare/filosofer är t ex Michael Behe, Michael Denton, Alvin Plantinga, J P Moreland, Kurt Wise.

Men jag skulle tro att procentuellt sett är det fler som inte tror på Gud än som tror på Gud inom den vetenskapliga sfären. Men det går att vara en seriös vetenskapsman och ändå tro på Gud.



Ska försöka gräva fram siffrorna och studierna som jag refererade till.



2010-03-30 @ 14:45:07
URL: http://filosofadam.blogg.se/
Postat av: Eva

Hej.

Själv gick jag från en pastorsutbildning och kristen uppväxt till ateism.



Flertalet av de du nämner av vetenskapsmän har kristen eller judisk uppväxt och har gått i kristna friskolor som barn. Jag syftade på människor som är vetenskapsmän med ateistisk tro som sedan blivit konverterat till kristendommen vilket verkar vara rätt få... listan blir nog ganska kort.



Jag utmanar väl min tro enbart genom att skriva om den på en blogg?

Kan du inte utmana den genom att förvandla vatten till coca cola och så har vi det svart på vitt sen att Jesus inte hör bön!



Okej några uppenbara argument för att det inte stämmer:



Här kunde jag gjort en lång list om att han umgicks med kriminella, framställde droger och bröt mot lagarna i landet han levde i.



Men du är inte motagglig för detta än, men en dag kanske du är stark nog.



Hoppas att jag lyckats så ett frö som kanske kan växa i dig och i alla andra som läser.



I egenskap av pastor och medmänniska säger jag dig:

Bibeln är inte sann, och Gud lyssnar inte på din bön.



Sanningen kan verka hård och skrämmande.

Men sanningen kan göra dig fri, verkligt fri.

En känsla som du inte har en anning om vad den innebär, för du är slav under felaktiga läror.



Var andlig, visa tacksamhet för livets gåva.

Visa kärlek... fortsätt va filosofisk, intelligent, sökande och använd alla dina gåvor och tallanger.



Du är värdefull, du är unik... men sorry alltså.

Gud finns inte och du kastar bort din tid.



2010-03-30 @ 19:07:07
Postat av: Adam

Hej igen Eva



Jo jag har förstått att du på något sätt haft en kristen tro/kristen bakgrund, och sedan konverterat till ateism. Och det har jag respekt för. Får jag fråga varför du hoppade av den kristna tron? Var det studier kring evolution och annan forskning, eller?



Visst flertalet av de nämnda växte upp i miljöer med kristen profil. Men detta borde absolut inte diskkvalificera deras konvertering från ateism till gudstro. Snarare är det väl i så fall intressant att spekulera kring varför de från första början blev ateister - när de nu växte upp i religiösa miljöer? Och om de religiösa miljöerna nu var så "eländiga" så att de blev ateister - hur intressant är det då inte att de senare blev gudstroende?



Klart jag kan be Gud göra vatten till coca-cola. Men att vattnet inte blir till cola är ju inte ett bevis för att Gud inte hör bön. Det resonemanget betyder ju att jag skulle kunna be om precis vad som helst och oavsett hur knasig min önskan är så om Gud inte svarar, ja då har jag bevisat att Gud inte hör min bön, än mindre existerar.



Jesus umgick med kriminella: ja, men varför skulle det vara av någon större betydelse i frågan om Jesus var Gud eller om Bibelns vittnesbörd om honom är sanna?

Jesus bröt mot lagarna i sitt land: ja det gjorde han, men fortfarande ser inte jag det som ett starkt argument för att förkasta den kristna tron.

Jesus framställde droger: syftar du på att han gjorde vatten till vin? I så fall är det konstigt att du i ena stunden använder det som ett argument för att Bibeln är en saga, för att i nästa stund mena att Jesus faktiskt framställde droger?



Jag får inte riktigt ihop dina argument utifrån frågeställning "vad är det som gör Jesus och Bibeln till en uppenbar saga?" Utveckla gärna dina tankar.



Det verkar som om du verkligen upplevt befrielse och menar att jag defintivt inte har gjort det. Kan du berätta för mig, kortfattat eller inte, vad du ser som meningen med livet, syftet med världen och vad verklig frihet innebär?



Jag hoppas verkligen att jag kommer fortsätta mitt sökande och mina studier, och framförallt visa kärlek. Det om något är viktigt.

Men jag köper fortfarande inte att jag kastar bort min tid. Även om det skulle visa sig att Gud inte finns, så är det ändå just det liv jag levt och min tid till mitt sökande efter den sanningen som lett mig fram till den slutsatsen. Och att finna sanningen, hur lång väg det än tar att finna den, gör att resan aldrig varit bortkastad. För i ljuset av sanningen får allting en mening.



Men än så länge kan jag inte säga mig funnit några starkare bevis till att tro att Gud inte finns, åtminstone inte starkare än de som får mig att tro motsatsen.



2010-03-30 @ 19:48:31
URL: http://filosofadam.blogg.se/
Postat av: Eva

Nej du kan inte göra vatten till coca cola.

Inga kristna kan det och det är det som gör kristendomen till en meningslös religion.



Det finns helt enkelt inga bevis.

Inte heller något som talar för kristendomen.



Friheten ligger i att jag inte underkastar mig en Gud som förtrycker och mördar.

Friheten ligger i att jag tänker i underbara tankebanor som inte existerade som kristen.

Friheten ligger i att jag inte är rädd för döden eller för att vara människa, jag blir inte rädd av tanken på att jag faktiskt inte vet hur universum skapades.



Det är lite som pånyttfödelsen.

En stark känsla, eller hur!

Att fyllas av den helliga ande!

Starka grejer eller hur? Som en drog som tvingade mig tillbaka till kyrkan, ner på mina knä och att läsa bibeln.



En snyft story från predikstolen akkompanjerad till lovsång i bakgrunden när predikanten kallar till förbön.



Det är starka grejer och de kickarna var som en drog för mig. Att intala mig att jag kände Guds kraft, Guds förlåtelse...



Men nu är jag en starkare människa.

Jag vet nu att det är jag själv som skapade de känslorna och att de kommer inifrån. Inte från Gud.



Jag kan nu uppleva dem varje dag...

KÄNSLOR KOMMER INIFRÅN



Jag styr mina egna känslor och är min egen Gud.

Upptäckt att bön inte fungerar, vill du ha något gjort så gör det själv. Är det omöjliggt så har du i vart fall inte slösat din tid på att be om det.



Om du visste hur många timmar jag suttit på knä och bett för mina vänner. Hur kunde jag va så dum.



Jag sluter fortfarande ögonen, önskar, ber, laddar mina batterier och älskar mina medmänniskor.



MEN, jag mår inte dåligt när jag "syndar" eller bryter mot en lag jag själv anser är dum.



För mig tog det flera år av sökande och kämpande att ta mig ur kristendomens psykologiska bojor.

Inte många klarar det med, uppväxta i kyrkan.



Men jag klarade det!!!

Nu ser jag tillbaka med sorg på hur jag varit förledd... blind... dum...



Att vara kristen var underbart för det mesta.

Att inte vara kristen är mycket bättre.



Älska dig själv så behöver du inte Gud som gör det åt dig.



Det finns ett liv utanför kristendommen.

Det finns frihet och glädje, gemmenskap för att inte tala om kärlek!!!

När bibeln och kyrkan snackar om kärlek har de ingen anning om vad kärlek igentligen är.



Tro mig, alla skulle behöva en Gud.

Alla vill vi vinna på lotto.



Men den kristna guden erbjuder bojor, inte frihet.

2010-03-31 @ 13:22:39
Postat av: Eva

Du frågade också varför jag hoppade av.



Till en början var jag besviken på mina kristna bröder och systrar. Jag var besviken på livet som vände sig emot mig. Jag hade det tufft.



Gav så mycket av mig själv och fick så lite tillbaka.

Hade aldrig bett Gud om någonting själviskt, utan när jag bad var det för mina vänner och familj.



Men när jag väl bad om något då fick jag det inte.

Jag började umgås med folk som ifråga satte Gud.



En dag fick jag frågan: Om inte Gud finns, betyder det att ditt liv är meningslöst?



Det uppenbara svaret var Ja!!!

Men jag trodde fortfarande på Gud, men jag föraktade honom mer och mer. Jag började se saker i bibeln jag inte sett tidigare. Mord, blod och falskhet.



I gamla testamentet som förut var så fylt av kärlek fann jag nu bibelord om död och straff, ställen jag tidigare läst så många gånger . Min hjärna hade inte registrerat detta. Jag hade varit så fokuserad på hur God Gud var och om någon anklagade honom för att inte vara det hade jag en tröst i att "Gud vet bäst, Guds vägar är outgrundliga" osv



Så för jag slutade tro på honom så började jag förakta honom.



Det tog mig flera år att kämpa med tankarna på en värld utan Gud. Och utan mina kristna vänner ochså för den delen som alla övergav mig. Jag såg mörker och falskhet i dem, som jag tidigare varit blind för, människor som du.... och människor som jag!



De riktiga vännerna som älskade mig för dem jag var och inte för min tro, de fanns utanför kyrkan och jag slutade umgås med mina kristna "vänner".



Vet du vad som sker med dina vänner och din familj om du blir buddist? Du slutar ringa dig. De skäms för dig. De ser dig som smutsig och tar avstånd från dig. När dina bästa vänner gifter sig sänder gör de det i hemlighet. Du finner ut det på lunarstorm 3 år efter.



När du träffar dina kristna vänner på stan ljuger de för dig. Om vart de ska... De vill inte ha något med dig att göra... de vill leva i sin bubbla.



Så tillbaka till tråden.



Gud var kall mot mig.

Jag läste bibeln och fann hemskheter.

Insåg hur falska kristna var, gemmenskapen är stark, men har du då känt utanförskapet.

Jag började tycka illa om Gud.

Till sist insåg jag att inte behövde Gud i mitt liv.



Jag föddes med en bibeln i handen.

Predikade för jag kunde tala.

Har stora ärr i min själ efter söndagsskolor, bibelstudium och allt annat jag kastade bort min tid på.



Det har inte varit lätt....

Men nu är jag starkare än någonsin.

Och fri... Jag har lämnat flera hundra år av kristen indoktrinering... det är ingen liten sak.



Så besvarar det din fråga?

Gillade inte kristna läror

Gillade inte produkten av dem

Gillade inte att vara beroende av Gud.



Du kan känna dig hellig och ren utan att ha en Gud.

Så om du trodde att de känslorna är exklusiva för kristendomen så... guess again...



De känslorna kan du uppleva utan kyrkor, biblar, hårda bänkar man får ont i stjärten av väckelsemöten.



Men jag är fortfarande andlig.

Jag drömmer om ett liv efter döden, att vinna på lotto och bryr mig om mina vänner, även dom som inte bryr sig om mig!



Tänker ofta på mina kristna vänner... saknar allt kul vi hade och önskar jag kunde vinna dem tillbaka.



När jag är mig själv ser de bort i förakt.

Människor som du... de tror de är bättre även om de inte vet om det själva. De kallar mig förledd, vilsen, hjärnskadad och andra ord som sårar mig.



Det gör ont i mitt hjärta...

Tro mig Adam. Det här är inte mobbing från min sida.

Det här är jag som visar att jag bryr mig!!!!!!



2010-03-31 @ 13:50:19
Postat av: Adam

Mycket intressant att läsa din berättelse, och din beskrivning från kristendom till ateism. Och jag måste säga: jag är inte förvånad



Nu vet jag inte om du och jag är samma generation, jag är sjävl 27. Men är det något jag vet (jag är också uppväxt "i" kyrkan) så är det att just denna fasad av kristen tro, eller falskhet i vissa fall är verklig och är ett VERKLIGT och STORT problem!!



Det smärtar mig att höra hur dina "vänner" agerat, och att du känt besvikelse och fördömelse är ju helt normalt i ett sådana relationer.



Men det smärtar mig också att du säger att jag är likadan. Vad vet du egentligen om mig? Hur mycket falskhet och hyckleri jag än har mött inom kyrkan så har jag också mött rakt igenom härliga goa människor som inte fördömer och inte ser ner på andra. Det är dom människorna jag håller mig nära och tar fasta på.



Självklart kan man känna sig helig och ren utan Gud. Jag träffar människor av alla kategorier och det är jag helt övertygad om är en sanning. Har aldrig sagt eller trott att detta ska vara något exklusivt för kristendomen.



Den dagen jag kallar en icke-kristna för förledda, vilsna och hjärnskadadade pga sin tro och ideologiska övertygelser - den dagen är det jag som tappat förståendet, inte dom.



MEN, all denna bråte som finns i kyrkan till trots, så rubbar inte det min tro på Gud. Tvärtom skapar detta mer nöd, mer längtan, mer hopp om att det går att förändra.



Jag köper att det ibland är svårt när man läser Bibeln att se den kärleksfulle guden bakom allt våld och dylikt. Jag gör det. Men jag vet samtidigt vad min tro har betytt för mig, vad den har gjort i mitt liv, och gör. Det får mig att fortsätta. Men jag möter ständigt människor som inte tror som jag, och det gör att jag ständigt försöker förstå hur jag kommunicerar min tro, hur jag bemöter andra, hur jag lyckas visa kärlek, hur jag bryr mig.



Det är där mitt fokus ligger. Inte på teologi. Inte på filosofi. Inte på en massa argument för eller emot guds existens. Det är intressanta frågor, men det är inte svaren på vad människor behöver.



2010-03-31 @ 17:08:17
URL: http://filosofadam.blogg.se/
Postat av: Ex pastorn

Jag vet gott vem du är.

De vilda bröderna boren är välkända i pingstsammanhang, inte bara I Norrköping :)



Har sett dig växa upp och du har varit på flera av bibelstudierna mina. Jag är en av dom som lurat dig.

Karismatiskt manipulerat dig och bearbetat dig.

Inget av detta gjorde jag med vilja, jag var själv lurad och manipulerad.



Vill du veta varför jag är annonym?

Varför jag inte vågar stå för vem jag är?



Det finns en mycket god anledning.

Människor är rädda för mig.



Jag är rädd att förlora kontakten med mina syskonbarn på grund av att jag inte har samma tro som alla jag umgicks med.

Önskar blod var tjockare än vatten.



Men så är det... jag älskar min släkt och är rädd för att förlora kontaken med dem.



2010-03-31 @ 18:55:30
Postat av: Adam

Att du vet vem jag är till namnet och att jag haft en historia i pingstkyrkan i Norrköping det har jag redan förstått. Det går att utläsa i det du skrivit tidigare.



Men det är knappast skäl till att du vet vem (eller hur) jag är idag. Det var många år sedan jag var en av de vilda bröderna Borén :)



Så jag trots att jag är "känd" för dig, tycker jag inte att det är rättvist eller omsorgsfullt att på förhand stämpla mig eller etikettera mig. Då begår du precis misstag som du blivit så besviken av att kyrkan begått emot dig.



Och jag har inget som helst behov av att veta vem du är. Du får gärna vara anonym för min del. Det har du rätt till att vara. OCH jag tycker det är tragiskt att du är rädd för att förlora kontakten med din släkt. Det borde inte vara så. Är det någonstans man borde kunna vara ateist och ändå bli accepterad så är det ju kyrkan.



Det är min personliga mening.

2010-03-31 @ 21:33:02
URL: http://filosofadam.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0