Det kosmologiska argumentet förenklat

Det kosmologiska argumentet för Guds existens:

En version av detta argument, som får fungera som en grund är "The kalâm cosmological argument". Det lyder så här:

1. Allt som börjar existera har en orsak
2. Universum började existera
3. Därför har universum en orsak

Det viktiga i detta är att det står börjar existera. Annars är det lätt att också hävda att Gud har en orsak, om Gud nu existerar. Skillnaden är att Gud inte har en början, och därför inte heller en orsak (Det är filosofiskt omöjligt att en evig kedja av orsaker kan existera, alltså måste något/någon påbörjat orsakskedjan, och detta/denna något/någon måste alltid ha funnits).

Vetenskapsmän och filosofer är överens om att Universum började existera, och att det därför också har en orsak. Men vad/vem orsakade universum?
Det finns två sätt att att förklara en orsak, det ena är en vetenskaplig (teknisk) förklaring, och det andra är en personlig (viljeakt) förklaring. Min morgonkaffe kan förklaras på ett vetenskapligt sätt genom att förklara hur kaffeböner rostas, mals, köps in (av mig) och bryggs. Men det kan också förklaras genom att min vilja var att brygga kaffe i morse. Båda förklaringarna är korrekta.

Men, Universum kan inte ha en vetenskaplig förklaring - eftersom det inte fanns något materiellt (tekniskt) innan det började existera. Alltså måste Universum ha en personlig förklaring - Universum måste ha kommit till genom att något/någon ville det.

Nu finns det två verkligheter som existerar och som är immateriella (dvs, inte består av materia) och det är tankar/sinnen och abstracta objekt som nummer. Av dessa alternativ kan inte nummer vara orsak till Universum, eftersom nummer inte orsakar något. Därav måste det vara en "hjärna" bakom Universum - som tänkt ut Universum.

Detta var bara en enkel (eller rörig) genomgång av det kosmologiska argumentet för Guds existens. Om man summerar de olika vinklarna är det svårt att inte dra slutsatsen att, det vi kallar för Gud, är det troligaste svaret på vad/vem som orsakade Universum. Och att det pekar mot en vilja bakom Universum kan vi summera att Gud inte är ett det, utan en person. Och är detta sanningen bakom Universum, och vår existens så öppnar det en dörr för ett helt nytt sätt att se världen på.

Eller?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0