Reasonable Faith

 Reasonable Faith - William Lane Craig

Med ett inbjudande omslag var det med stora förväntingar som jag tog tag i läsandet av denna bok. William Lane Craig har sedan en tid tillbaka väckt mitt intresse genom en hel del citat och kommentarer ifrån andra böcker. Och efter att läst denna bok förstår jag varför han omnämns lite här och var, för detta är, i mitt tycke, en utomordentlig författare inom apologetiken.

Boken tar upp det mesta som behövs för grundläggande kunskaper inom kristen apologetik. Är man intresserad av ämnet så är detta en bok att gräva ner näsan i - om man orkar med det engelska språket, och de ibland ganska invecklade partierna. 

William Lane Craig delar upp sin bok i fem olika delar:
a) Tron
Detta kapitel behandlar frågan om hur vi kan veta att den kristna tron är sann. Och det är ett kapitel som kanske kan verka vara besmittad med lite cirkelresonemang, där Craig menar att Den Helige Ande är skälet till att vi kan veta att kristendomen är sann. Men läs och begrunda är mitt tips

b) Människan
Craig går vidare och målar upp hur mänsklighetens situation ser ut - med eller utan Gud. Kaptilet handlar om hur ett liv utan Gud blir praktiskt/filosofiskt omöjligt att leva - om man verkligen ska följa vad ateismen lär. Personligen är det ämnen som intresserar mig och slutledningarna som Craig tar är talande och häpnadsväckande i sig, samtidigt som dess sanningar kan verka vara avlägsna det vardagliga livet. Men ateismens yttersta filosofi är också omöjlig att till fullo leva ut - vilket ockå är en stark antydan på nödvändigheten av att Gud måste existera.

c) Gud
Efter detta kommer gigantkapitlet om Guds existens kontra icke-existens. Craig målar upp hur man genom historien funderar kring frågan om Gud, och han visar med bilder och modeller på olika sätt att försöka bevisa eller motbevisa Guds existens och att förklara Universum.
Stundtals riktigt tungt att läsa, mycket pga engelskan och de, redan på svenska, invecklade ämnesområdena.

d) Skapelse
Kapitlet handlar inte om hur allting kommit till, det tas snarare upp under föregående kapitel, utan detta kapitel tar upp frågor kring hur vi kan veta historia, och om mirakler är möjliga.
Delen om Historia är intressant och matnyttigt, och delen om mirakler är svårbegriplig på sina håll men också väldigt förtydligande över hur förutfattade meningar det finns om miraklers omöjlighet.

e) Kristus
Boken avslutas med att skriva om Kristus. Har han funnits? Var han Gud? Har han uppstått? På många sätt tycker jag detta kapitel är det allra viktigaste, för kristendomen står och faller på Kristus. "Bevisa" sanningen om Jesus Kristus och du har en stadig grund att bygga din kristna tro på - eller den största och vettigaste anledningen att överge samma tro.

Apologetik behövs idag i Sverige. Få människor är insatta - desto fler tror jag är intresserade av att få veta. När man läser en sådan här bok inser man djupet av hur vi förlorat en sund undervisning kring dessa ämnen i skolan.
Svensken idag behöver inte ta ställning till Gud, därför där finns inget att ta ställning till. Gud är varken skyldig eller oskyldig - för ingen har ställt honom mot väggen. Men det finns fakta att lägga fram, det finns sanningar som måste predikas så att människor kan ta ställning.

Sen är faran med apologetik att allt blir argument och bevisföring som slutar i smutskastning och beteckningsindelningar. Vi får aldrig glömma att all sanning i världen först och främst ska visas - inte sägas. Man kan bevisa att Jesus uppstod från de döda, men vad hjälper det om kyrkan beter sig som om den fortfarande ligger kvar i graven?


Kommentarer
Postat av: Jona

Låter som en intressant bok, både apologetiskt och lingvistiskt:)

2009-05-12 @ 15:53:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0