Lite av en bokrecension

Har precis avslutat läsningen av en intressant bok. Come Let Us Reason - New Essays in Christian Apologetics av Paul Copan och William Lane Craig, men också en hel del andra skribenter när det är en sammanställning av essäer.
 
Jag vet att min läsning av denna bokart brukar kritiseras av mina meningsmotståndare. Och jag har inga större problem med det förutom att jag ibland slås av skälen till kritiken.
Det här är en bok som ställer en del viktiga frågor - oavsett var man nu själv befinner sig i för ståndpunkt i dess frågor. Jag kan själv tycka att om det finns ett genuint intresse i att finna svar (vilket jag ibland betvivlar finns, då en del hävdar att de redan har svaren) så är detta en bok som kan lägga vissa pusselbitar på plats. Skapa lite mer förståelse, om man nu önskar det.
 
Jag fortsätter dock att ha kvar en hel del av frågorna. Mitt pussel är inte alls färdiglagt. Men en hel del nya perspektiv fick jag via boken till att tolka det jag redan har lagt.
 
Den svåraste frågeställning jag går och bär på är, den kanske klassiska, frågan om hur ska man förstå texterna i Gamla Testamentet där Gud beter sig som en tok? Denna bok gav intressanta inlägg i förståelsen av dessa texter,, framförallt beskrivningarna av forskning kring Josua och dess relation till Domarboken och Moseböckerna och 1-2 kungaböckerna.
Dessa perspektiv tog inte bort min förundran över texterna, men de gav mig en förståelse för en helhet som jag innan inte hade sett i texterna.
 
Lägligt nog fick jag en länk skickad till mig via bloggen där ett par presenterar dessa texter på ett, i mitt tycke, ganska humoristiskt vis. Gud framställs som massmördare nr.1 i historien. Har sett videon förut, och jag tycker den ställer rätt frågor och lyfter något som är en svår del av den krista och judiska historien.
 
Det jag dock har invändingar emot är följande.
a) Det finns kritiker som menar att kristna vill läsa bibeln bokstavligt och detta är ju löjligt. Men är inte det just precis vad dessa kritiker själva gör när de rakt av plockar siffror ur texterna och väljer att tolka dom därefter?
Hur bokstavstroende får man vara som kritiker?
 
b) Om de brutala texterna i Bibeln är grundläggande för gudskritik, varför kan inte de "älskvärda" texterna vara tillräcklig grund för en bejakande gudssyn? För egen del tror jag inte något av dessa alternativ är korrekt, utan jag tycker mig se att dessa pekar mot att det finns en helhet som måste tolkas - inte enbart dess delar.
Jag själv upplever att bibelkritiker missar detta ibland, och kristna likaså. Båda lägrena sätter skygglappar på sig själv för att inte se det dom inte vill se.
 
Det finns nog mer att säga om dessa frågor. Jag är som sagt inte alls färdig i mina funderingar. Men, jag tycker mig se att dialogen via internet inte blir mindre hetsk - från alla sidor som representerar olika åsikter. Detta tycker jag är tråkigt, för jag tror att det finns mycket att lära av varandra även om vi startar våra argument, slutsatser och så vidare utifrån olika utgångspunkter.
 
Det kanske är så att vi brottas med samma frågor, men från olika håll. Min undrar är om det går att mötas i den brottningskampen?

Kommentarer
Postat av: Filosofsaddam

Gods Death List

http://www.youtube.com/watch?v=IABptlAhyJw

2012-10-21 @ 15:26:32
URL: http://www.youtube.com
Postat av: Filosofsaddam

Jag debatterar inte med folk som försvarar massmördare eller försöker rättfärdiga tortyr, slaveri, misshandel, våldtäkt och etnisk rensning.

Låt oss hoppas för din skull att himmel och helvete inte existerar.
;)

2012-10-21 @ 15:38:28
URL: http://www.youtube.com
Postat av: ???

A marriage shall be considered valid only if the wife is a virgin. If the wife is not a virgin, she shall be executed. (Deuteronomy 22:13-21)

Kort fråga: Tycker du det är okej att avrätta kvinnor som har blivit våldtagna?

Har du en bok som förklarar hur jag ska "tolka den här versen".

Varför skulle dina "partiska teorier" vara mer relevanta än opartiska tolkningar?

Hur många av dina väninnor som gift sig utan att ha varit oskulder har du avrättat personligen?

Har du barn och I så fall var bor du?
(Grunden till att jag frågar är att jag vill underrätta social styrelsen)
Sen kan "brottas med dem om kristen apologetik".

2012-10-21 @ 16:11:09
Postat av: Varsågod

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=373659206042042&set=a.132620216812610.32738.110595969015035&type=1&relevant_count=1

Postat av: Filosofadam

Hej!

Det verkar för mig som att du/ni inte vill försöka förstå dessa texter på ett annat sätt än vad ni redan valt att förstå dom - nämligen som texter där det förespråkas våldtäkt, massmord osv.

Spelar det egentligen någon roll om jag rekommenderar en bok, eller böcker, som tar itu med dessa texter? Skulle du/ni läsa den, eller skulle ni på förhand avfärda den?

Jag kan inte förstå hur mina teorier är partiska medans era är opartiska. Tycks som att ni anser det jag skriver är partiskt för att jag kallar mig kristen - men det är väl inte så man avgör om en teori är trolig eller sannolik eller godtagbar?

Jag är kristen, inte för att dessa texter i GT fick mig att inse, wow! denna Gud vill jag tro på. Min kristna tro har helt andra grunder. Dessa texter har dock blivit något som jag läst och tänkt : VA, är DETTA den Gud jag tror på, något måste vara fel!

Det är utifrån detta som jag ställt mig frågor. Försökt söka efter svar. Just för att jag INTE förespråkar det du/ni anser att Gud förespråkar i GT.

Men jag verkar för alltid vara, i dina/era ögon, en partiskt kristen som vägrar inse sanningen och som bör låsas in i fara för alla de människor som bor nära mig.

Tack för att ni känner mig så bra! Ni vet mer om mig än vad jag själv gör.

Och för att ni ändå ska få ett boktips ändå! (vill ni inte läsa boken, kan ni ju köpa den ändå och bränna den så inte partiska läror sprids i ert vetenskapliga ateistiska samhälle)
Is God a Moral Monster? av Paul Copan

2012-10-21 @ 20:12:26
Postat av: Seriös Fråga

http://dangerousminds.net/comments/christian_cannibal_puppeteer_arrested_with_kiddie_porn_planned_to_abduct_an

Hej. Jag undrar varför så många kristna begår kannibal dråp och styck mord?

Tror du att det är relaterat till att ni från väldigt låg ålder lär era barn att dricka människo blod och äta människo kött?

Visst blir man frälst genom blodet, eller hur?
Vad har du för syn på det?
Kan man bli och förbli kristen utan "blodet"?
Får man inte sjukdomar när så många personer delar på samma horn?

Slutligen, hur ser du på att din kyrka har distribuerat dessa barnprogram från kannibalen från bilden?

Känner du till pingskyrko predikanten Hannibal Lektor?
Han som stoppade sin fru I kylskåpet? (Nästan som i filmerna)
Vad tycker du om det? Har det påverkat din tro?

2012-10-22 @ 18:14:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0