En inre drivkraft

Varför är det så svårt att hantera sig själv?
Alla andra kan ibland bli ursäkter man använder för att rättfärdiga sig själv, och så blir man självrättfärdig och självgod och ser på sig själv som - kanske inte perfekt, men - bättre än alla andra. I sådana lägen är det omöjligt att agera domare och peka ut skyldiga. Men det är också då man oundvikligen också dömer sig själv. Skulden vi försöker lägga på andra, blir till sist alltid en skuld vi själva måste bära.

Det som irriterar mig mest hos mig själv är inte de handlingar jag gör som jag inte gillar, utan de handlingar jag låter bli att göra som jag tycker skulle vara bra om jag gjorde. Det är snarare vad jag inte hittar i min packning som gör mig arg, än all skit som jag hittar. Alltså döms inte en människa utifrån vad hon gjort, utan utifrån vad hon inte gjort. Helt i motsats till hur vårt samhälle agerar. Våra domstolar fylls av människor som misstänkts för brott de gjort - var står de som utan tvivel, och fullt medvetet, struntat i att göra det goda?

Jag har i samtal med äldre människor märkt att det är just detta som tynger samvetet när man närmar sig döden: inte alla synder man gjort, utan alla godhets-, barmhärtighets-, givmildhets-, och kärleksgärningar man varit alltför bekväm för att göra. Det är inte de uttalade orden som man ångrar bittert, det är de ord man lät vara osagda. och som nu inte kan bli sagda, som uppehåller sinnet.
Döden bringar ljus till de rum i våra hjärtan som gapar tomt, eller som ekar av brist. Rum, på vars dörrposter det står sådant man gärna hade ägnat mer tid åt i livet.

Och jag återgår till att det är svårt att hantera sig själv. För min insikt över det jag nyss skrivit, är en insikt jag alltför ofta vet är bortglömd när jag öppnar ögonen nästa dag. Jag försöker att se bortom allt detta som hindrar mig leva det liv jag tror pulserar inom mig, det är ju också det enda sättet att komma förbi ett hinder på: att inte se på hindret, utan på vad hindret hindrar. Man måste se längre än nuet för att kunna förvalta nuet på ett sådant vis att det förändrar och för framtiden åt den riktning som livet längtar till.

Jag är tacksam för den nåd jag funnit på vägen.

Nu ska jag steka pannkakor. Du är välkommen att göra detsamma!


Ikkatteq

Hit ska jag flytta. Personen ifråga kanske känner sig ensam :P

http://en.wikipedia.org/wiki/Ikkatteq 


Hopp

Det enda jag ville var att ta följe
Nu är ensamheten mitt sällskap igen
Isen smälter aldrig
Jag bara ser
Men kommer aldrig igenom

Varför skulle jag krönas
Till kung över mitt eget liv?
Speciellt nu när du knackar på
När jag står här
Mitt bland mitt bråte

Ett litet ord
Innebörd
Allt kan få en ny
När min synd inte blir tecknet på mitt förfall
Utan storheten av din nåd

Endast sann kärlek förmår
Den luft som går att andas
Något nytt har kommit
Ur bråtet
Varför ser jag det inte?

Allting gryr
I ljuset jag förstår
Att jag fortfarande följer
Trots mitt stapplande
Aldrig ensam


2009 i urval

Endast några dagar kvar tills vi skriver 2010. Jag kan inte riktigt hålla mig tills dess, utan jag sammanfattar 2009 redan nu. Här ger jag er en liten resumé med lite smått och gott.

1. Årets bästa filmer (Jag går efter datumet då filmerna släppts i Sverige)
Avatar - Det var värt att vänta på James Camerons film.                                          
Benjamin Buttons otroliga liv - Väldigt bra och vacker, mer behövs inte sägas.
Baksmällan (The Hangover) - Såg den 2 gånger på bio och den var lika kul varje gång. En klassiker.       
The Reader - Otroligt gripande historia som jag fastnade för.
Taken - Liam Neeson gör filmen.
Traitor - Oväntat bra spion/terrorist film. Tyvärr missad av den större publiken.

Värda att notera: Sommaren med Göran, Marley and Me, Wolverine, Appaloosa, Motstånd (Defiance), Gran Torino, Slumdog Millionaire

2. Årets sämsta filmer
Picture This - Fjortisfilm som får det att kväljas. (2009 års enda etta)                      
Millenium-serien - Samtliga tre filmer har samma (brist på) kvalité. Osmakligt och ointressant.
New Moon - Ja, vad säger man? Filmen står för årets mest krystade scen.
The Uninvited - Börjar skapligt men sen går det bara utför mot ett slut som stryker under ur dålig filmen är. 
Natt på museet 2 - Hollywood gör uppföljare på allt och tjänar pengar.


3. Årets skivsläpp
Cain's Offering -
Gather the Faithful - Liimatainen slutade i Sonata Arctica och startade eget. Detta är skivan som Sonata Arctica borde ha gjort. Finländsk Power Metal som bäst.
Celesty - Vendetta - Kritikerna gillade den inte. Men Finland leverar igen.
Dawn of Destiny - Human Fragility - Doldisarna som snart borde få sitt erkännande.
Fairyland - Score to a New Beginning - Årets absolut stora glädjeinjektion. Symphonisk Power Metal på topp!
Heavenly - Carpe Diem - Den lyckas inte överträffa deras två senaste alster, men Heavenly garanterar alltid kvalité. Ode to Joy hör också till ett av årets starkaste låtar.
Lunatica - New Shores - Kanske inte så mycket metal som man kunde ha hoppats på. Men de gör ballader av hög klass och skapar melodier som berör.
Primal Fear - 16.6 (Before the Devil Knows You're Dead) - Prima Fear ger oss en skiva med några rejäla metaldängor av högklass. Skivan jag länge väntat på från bandet.
Trick or Treat - Tin Soldiers - Oväntat bra Melodisk Power Metal från Italien, som hela skivan igenom leverar trallvänlig schlagermetal

Kolla även upp låten World's Apart på Dreamland's Exit 49, grym ballad på en annars sisådär skiva.


4. Årets skivbesvikelse
Sonata Arctica -
The Days of Grays - Sonata Arctica gör inte bra musik längre i mina öron. Flag in the Ground är den ENDA låten som håller gammal Sonata-klass. Det räcker inte.


5. Årets saknade
David Carradine,
72 - Med en mängd B-filmer på sitt register blev han kultförklarad inom vissa kretsar. Kanske därför som Quentin Tarantino gav honom rollen som Bill i Kill Bill filmerna?
Brittany Murphy, 32 - Ännu en skådis som dör ung.
Oral Roberts, 91 - Den gamle evangelisten avslutade till sist sitt livsverk.
Lorissa McComas, 38 - För alla oss som sett B-filmen Raptor med Eric Roberts.
Ulf Larsson, 53 - Allas vår folkkäre Uffe från Söndagsöppet.
Patrick Swayzee, 57 - Dirty Dancing för tjejerna, Point Brek för grabbarna.
John Hughes, 59 - Mannen som gav oss filmer som Breakfast Club, Sista tåget till Chicago och Uncle Buck.
Marcel Jacob, 45 - Bassist i världklass, spelat med Talisman, Yngwie Malmsteen och Europe.
Farrah Fawcett, 62 - En av Charlie's änglar.
Michael Jackson, 50 - The King of Pop.
Peter Zezel, 44 - 86/87 gjorde han sin bästa säsong i NHL, han hann med 873 matcher under sin karriär.
Dom DeLuise, 75 - Hans ansikte känner vi igen från otaliga komedier, hans namn kan få.
Natasha Richardson, 45 - Liam Neesons skådespelande fru.
Ron Silver, 62 - Skådisdoldis, spelade mot Charlie Sheen i The Arrival (1996).
Ingemar Johansson, 76 - Allas vår Ingo.
Patrick McGoohan, 80 - Vem minns honom inte som Edward Longshanks i Braveheart?
Pat Hingle, 84 - Känd från de Batman, Batman Returns, Batman Forever och Batman & Robin.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                        

 


Julsaga

Bjuder på min gamla julsaga. Det får bli min årliga tradition.

Julsaga

En saga om verkligheten

Nu är tiden här för ännu en jul och vi undrar alla var tiden försvann. Det var inte länge sedan sist. Någon saknar sommaren. Någon försöker bevara sin solbränna. Någon saknar snön. Någon klagar över elpriserna. Någon ser på nobelfest repriser. Hemma i var stuga är förberedelserna igång inför julafton. Allt måste vara perfekt. Sedan oktober har mamma handlat julklappar. Pappa har ännu inte tänkt tanken.
Julaftonsmorgonen innebär att alla barn är uppe före tuppen, spända på vad som komma skall. Ingen i huset är egentligen speciellt upphetsad över att släkten ska komma. Alla måste ju nu koppla på sig sin sociala charm och prata om ämnen såsom väder och vind, lågkonjunkturer, julgardiner och barnuppfostran. Innerst inne vill väl alla gå omkring i sin morgonrock hela dagen och smutta på en varm kopp glögg. För att senare somna efter en julafton i sävlighetens tecken.
Men det är snart dags att bryta lugnet. Dörrklockan ringer och in strömmar hela tjocka släkten. In kommer svärfar, svärmor, kusinerna, kusinbarnen, sysslingarna, farbror, morbror, brorsan, syrran, syrrans pojkvän, svärmors katt, grannens hund och brorsans chef. Alla är de där.

Mor i stugan förbereder maten som även i år lyckas bli en aning bränd. Barnen kommer inte till maten när de ropas in. Middagen blir försenad. Någon blir sne. Till sist är alla samlade och den frommaste ber en bön. De vuxna äter maten och barnen petar i den. Alla barn överkonsumerar julmust. Någon känner sig tvungen att beundra maten, trots att den är en anings bränd. Någon äter för mycket och får ont i magen. Till slut kommer dock julgröten fram. Någon vägrar äta om inte mandeln läggs i. Under debatten om mandels varande eller icke-varande kallnar gröten. Mandeln åker till sist i. Barnen klagar på skinnet som nu bildats på gröten. Någon välter sirapsflaskan. Ingen har köpt någon kanel.
Därefter förpassas alla till TV:n för att se på Kalle Anka. Någon anser dock att Karl-Bertils julafton är bättre. Denne någon tillbringar de närmaste 45 minuterna ute på balkongen i ren protest. Kalle Anka bjuder inte på några överraskningar, allt är som det brukar vara. Och det är väl definitionen på tradition, att aldrig förnya utan att ständigt bevara.

Snart är det dags för julklapparna och barnen börjar springa omkring. Alla slår sig ner i vardagsrummet. Utanför står utejulgranen och blinkar för att sedan helt slockna. Pappa har ännu en gång misslyckats med tekniken. Pappa suckar och säger att han ska gå och köpa tidningen. Typiskt nog så kommer tomten även detta år när pappa är iväg. Men barnen skriker av förtjusning när de drar tomten i skägget bara för att avslöja att det är pappa.Nu vill pappa läsa julevangeliet. Någon går på toa. Någon för statistik på julklapparnas antal, färg, storlek, form och tryckmotstånd. Pappa säger amen.Snart flyger papper, tejp, saxar, etiketter och snören över hela luften. Kvinnorna i skaran försöker åberopa varsamhet, pappret kan ju användas nästa år också (vilket dock aldrig sker). Blod, svett och tårar, det är rena kriget och snart sitter alla utmattade bland sina nya prylar.

Sakta men säkert börjar en efter en att packa ihop sina saker, tacka för sig och förpassar sig hemåt. Någon ligger över natt. Någon glömmer sina barn men inte sina julklappar. Alla undrar vad grannens hund har i munnen. Svärmor saknar sin katt.Till sist lägger sig ändå tystnaden över huset. Nere i källaren står disken och torkar in. I fönstret hänger en sned adventsstjärna. I krubban saknas Jesusbarnet. I källaren står säcken med alla papper och snören. På yttertrappan står ett par utslocknade marschaller. På tomten står julgranen och tänds av och till. I sovrummen står alla nya klappar på golvet och skiner. I sängarna ligger folket och sover djupt. Någon snarkar. Troligtvis är det pappa.

Vad ska vi kalla denna årliga tradition? Stress och stök. Bränd mat. Griniga släktingar. Tomma plånböcker. Otåliga barn. Tjatiga traditioner. Krystade konversationer och oönskade julklappar. Kanske är det just detta vi lärt oss älska så innerligt och kallar just för julen?

Och om man lyssnar riktigt noga kanske man kan höra tomtens tassande på taket när han även för detta år lämnar oss. Men det är väl just dessa typer av sagor som vi inte tror på, åtminstone inte under någon annan tid av året. Men under julen så tror vi, och inte bara barnen gör det. De visar det visserligen lite tydligare, men inom oss alla finns ett barn som tror. Ett barn som tror på tomten, slädar och renen Rudolf. Men allt detta är egentligen bara symboler på vad vi innerst inne tror på. För även om inte en gubbe kommer farandes genom skorstenen, eller om ett par renar står parkerade på takknoppen. Även om inte snön faller eller om julgransbelysningen fungerar. Även om inte släkten kommer och stör eller om vi får några klappar. Även om allt det vi kallar för julen inte infinner sig så kan vi ändå när vi går och lägger oss höra att någon tassar runt i huset och ser över oss.

Denne någon finns där även på de övriga 364 dagarna, men det är på julafton vi släpper fram barnet i oss, det är då vi tror, det är då vi lärt oss att lyssna.

SLUT!

 


Ett försök att måla bilden

Att tro på Jesus är, hos många tror jag, förknippat med en sorts idioti. Kristna är väl lite konstiga som tror på en Gud där uppe i himlen, och på att han uppstått från de döda och gått på vatten? Jag överdriver väl inte när jag påstår att detta resonemang för många människor. Att sammanföra gudstroende med intelligent hör inte vanligheterna. Nu tror jag att denna typ av resonemang i sig självt inte bygger på rationellt (klokt) tänkande, utan snarare fördommar, och främst okunskap.
Igår gick jag en promenad i vinterkylan och tänkte lite kring dessa frågor. Jag ska försöka ge mig på att stolpa upp lite hur mitt resonemang gick:

Det viktiga för mig är att skilja på grundläggande frågor och sekundära frågor. Dvs, vissa svar på vissa frågor skapar en plattform att stå på. Sen kan jag utifrån den plattformen fortsätta kämpa med andra frågor - och kanske t o m inte ens finna några svar. T. ex är frågan om vad Helvetet är en sekundär fråga, därför den är inte avgörande i sin karaktär utan kompletterande. Om jag kan finna starka skäl till att tro att Gud existerar så är det en plattform att stå på, och utifrån det perspektivet så är frågan om helvetet inte en fråga som kan förändra plattformen, de starka skälen för Guds existens finns ju kvar oavsett vilka svar jag når fram till i fråga om Helvetet. Hänger ni med?

Så, till den första primära frågan: Finns Gud?
När jag ser till min vardag och omständigheter så tyder mycket i ärlighetens namn på att Gud inte finns. Å andra sidan, när jag inte tittar på det vardagliga utan på hur världen fungerar och hänger ihop så tyder mycket på att allting är skapat av någon/något. Pusslet är enklare att lägga utifrån skaparperspektiv än vad det är utifrån ett evolutionistiskt perspektiv. Slutsatsen jag drar är att mina vardagliga känslor inte får avgöra för mycket, och jag landar någonstans på plattformen att Gud finns. Nästa intressanta fråga är: Är Jesus Gud? Ytligt så pekar det mesta på att han inte är det, att det mesta kring hans berättelse är mytiskt och religiöst, och visar på människans starka behov av att tro snarare än att Jesus är gudomlig. Men när jag börjat skrapa på ytan så har jag märkt att det mesta istället pekar på att han faktiskt är Gud uppenbarad i vår värld.
Så för mig består min plattform av två "sanningar": 1 - Gud finns, 2 - Jesus är den Guden. Det som sedan är svårast för mig är att sammanfoga den plattformen med min vardagliga upplevelse av livet. Varför verkar Jesus så långt borta? Varför verkar detta med tro vara så godtyckligt? Varför lider vi? Varför syns inte Jesus? Varför är det så svårt att tro? Det finns tusen av frågor som jag funderar på, och som jag inte riktigt hittar fullständiga svar på. Detta orsakar tvivel. Men det är precis som det är med frågan om helvetet, inga frågor som förändrar plattformen. Jag tvivlar mycket, men mina tvivel har aldrig lyckats ta bort det förståndiga i min tro på Jesus - snarare har de förstärkt det. Folk kan tycka att jag tror på konstiga saker, men jag vet att det som verkar vara konstigt är genomtänkt.
Utmaningen till oss alla är nog att våga skrapa på ytan, att våga testa sina plattformar i livet - vilket man gör genom att ifrågasätta dem och lyssna på andras perspektiv. Detta med att tro kan vara högst förståndigt, om man faktiskt ser längre än att stirra sig blind på vad folk tror på, och försöker förstå varför folk tror som dom gör.

Luft i lungorna

Denna vecka har varit lite av en svacka när det gäller "trons liv". Dagarna har förflutit och jag avslutar alltid med att tyst för mig själv säga: "imorgon ska jag ta tag i det där...". Imorgon verkar dock inte anlända. Nu sitter jag här med en kopp kaffe och en ny dag som inte i sin begynnelse stuckit iväg åt rätt riktning. Och det är alltid jobbigt att bromsa in och ändra kursen. Men det är självklart enbart ett emotionellt problem. Att lämna det förflutna bakom sig, även om det förflutna endast ägde rum för några timmar sen, är ju bara svårt tack vare att man fortfarande låter sina känslor fortfarande vara kvar där - i det som redant hänt och inte går att förändra.
"Trons liv" handlar om att försöka leva ut det vid varje givet ögonblick i vardagen. Ska jag lyckas med det måste jag nog våga släppa de ögonblick jag vet inte riktigt var fyllda utav "trons liv". För mig är det en uppmuntrande tanke att tro är något man kan göra precis här och nu - oavsett vad man gjorde nyss, eller igår, eller för tio år sedan. Och om en tro på Gud ska kunna kallas levande, måste den nog bestå utav mer än bara minnen (hur goda de än kan vara) och faktiskt ta sig sin plats i nuet.
Att leva är ju inte att enbart minnas, utan det är ju att varje stund ta ett nytt andetag och traska vidare  i vad man tror och hoppas är rätt riktning. Nu hinner jag tyvärr inte brodera ut detta mer, har blivit beordrad ut på stan. Så nu ska jag låta tron ta ett djupt andetag och ge den lite frisk luft.

God Jul (lite i förväg).

Home sweet home

Datorn har hittat hem igen!

450:- fick jag betala för att företaget tog bort en damtuss som fastnat i fläkten - en fläkt jag blåste ur efter uppmaning av samma företag. Lite irriterad att de inte rabatterade priset såhär lagom inför jul. Men mest glad över att datorn är tillbaka. Slipper nu snylta hemma hos förlädrarna.

Se fram emot nya inlägg den närmaste tiden.

/ Adam

Snart tillbaks...

Det dröjer. Men jag är snart tillbaka på bloggen. Har haft min dator inlämnad och det har dragit ut lite på tiden. Och min blogginspiration sker oftast sent på kvällen, men utan en dator nära tillhands överförs sällan inspiration till ord.
Nu vet ni!

På återseende snart igen. (Kanske lagom till jul, med ett inlägg inslaget i ett litet rött paket)

RSS 2.0